İzleyiciler

30 Kasım 2014 Pazar

ISPANAK BÖREĞİ(EL AÇMASI)

MALZEMELER:
1)1,5 su bardağı sıcak su
2)Sıvı yağ
3)Sirke
4)Şöyle ki: 1,5 su bardağı suyun üzerine eşit miktarda sıvıyağ ve sirke koyarak 2 su bardağına tamamlayın.
5)4,5 su bardağı un
6)1 çay kaşığı tuz.
7)Yarım çay kaşığı karbonat(yemek sodası)
8)500 gr kadar ıspanak
9)250 gr beyaz peynir
10)250 gr tuzsuz lor
11)1 çay kaşığı karabiber
12)Yufkaların ve böreğin üzerine sürmek için sıvı yağ(Ben zeytinyağı kullandım)
13)Ispanaklara doğramak için orta boy bir soğan
 
YAPILIŞI:
1)Öncelikle ıspanakları yıkayarak, köklerini ayıklayın ve sap kısımlarınI daha sonra yemekte kullanmak üzere ayırın. Yaprak kısımlarının ince ince doğrayarak bir sofra bezinin üzerine serin ve sularının süzülmesini bekleyin.
2)Hamur için su, yağ, sirke, tuz ve unu ekleyerek hamurunuzu yapın. Yaklaşık 15-20 dakika arası dinlendirin.
3)Doğranmış ıspanaklarınıza orta boy bir soğanı ince ince doğrayıp, karabiber ve bir çay kaşığı tuzla karıştırın
4)Yaptığınız hamurdan sekiz adet beze elde edin.
5)Açtığınız yufkaları büyük temiz bir çarşaf veya sofra bezi serdiğiniz yerde 5-10 dakika arası havalandırın.
6)Tepsinizi yağlayın. Her yufkaya 3 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin.
7)Peynir ve ıspanakları koyup, kol böreği gibi dolayın. Tepsinize yerleştirin.
8)Bir fırça yardımıyla böreğin üzerini sıvıyağ ile yağlayın.
9)175 derecede 5 dakika ısıttığınız fırına böreği koyup 35-40 dakika arası pişirin
AFİYET OLSUN
 

 

26 Kasım 2014 Çarşamba

İRMİK HELVASI

 
İrmik helvasına bayılırım. Arada yaparım. Çeşitli tarifler deneye deneye sonunda en güzelini yaptım diye düşünüyorum.
 
MALZEMELER:
1)1 Su bardağı irmik
2)100 gr margarin
3)1 çay bardağı toz şeker
4)1 su bardağı su
5)Tarçın
6)Fıstık(İsteğe bağlı-Evde yoktu kullanmadım.
 
YAPILIŞI:
1)Margarini bir tencerede eritin
2)İrmiği koyun ve orta ateşte pembeleşinceye kadar devamlı karıştırarak kavurun.
3)1 çay bardağı şekeri ilâve edin ve 1-2 dakika daha karıştırın.
4)1 su bardağı kaynamış suyu ilâve edin.
5)Suyunu iyice çekene kadar karıştırın.
6)Servis şekliniz isteğe bağlı olup, şekildeki gibi de yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN.
 
 

17 Kasım 2014 Pazartesi

HAŞHAŞLI BÖREK(Yeşil Mercimekli-Kıymalı)

MALZEMELER:
1)4 adet yufka
2)2 çorba kaşığı dövülmüş haşhaş
3)1 çay bardağı yeşil mercimek
4)1 su bardağı sıvı yağ
5)1 su bardağı su
6)200 gr kıyma
7)1 tatlı kaşığı salça
8) yarım demet maydanoz
9)tuz, karabiber, pulbiber.
10)1 adet orta boy kuru soğan

İÇ HARCIN YAPIMI:
1)Soğanı ince ince doğrayıp, kavurun.
2)Kıymayı ekleyip, kavurun.
3)Salçayı ekleyip karıştırın.
4)Enson tuz, karabiber, pul biber, haşlanmış yeşil mercimeği ve doğranmış maydanozu ekleyip, karıştırın.

BÖREĞİN YAPILIŞI:

1)Derince bir tasın içine iki çorba kaşığı dövülmüş(koyu macun kıvamında)haşhaşı koyun. Su ve yağı ekleyerek kıvamını açın.
2)Birinci yufkayı tezgaha serin ve bir fırça yardımıyla cıvıtılmış haşhaşı sürün.
3)Üzerine ikinci yufkayı serin. Fırça yardımıyla tekrar haşhaş sürün.
4)Zevkinize göre sekiz veya on parçaya bölün.
5)Yeşil mercimekli içten koyarak sigara böreği gibi sarın.
6)Yağlanmış fırın tepsisine koyarak, artan sulu ve yağlı haşhaşı fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürün ve önceden 5 dakika ısıtılmış fırında 175 derecede kızarıncaya kadar pişirin.



ANNE KURABİYESİ(Semra Usulü)(Üzümlü-Yeşil Fıstıklı-Damla Çikolatalı)

 
MALZEMELER:
1)2 adet yumurta
2)1 su bardağı toz şeker(Damak zevkinize göre 1,5 bardak koyabilirsiniz.)
3)1 çay bardağı yoğurt(İnce belli bardaklardan)
4)1 çay bardağı sıvıyağ
5)100 gr tereyağı(Oda sıcaklığında)
6)1 paket kabartma tozu
7)Yarım çay kaşığı karbonat(Yemek sodası)
8)1 paket vanilya
9)4 su bardağı un
10)1 portakal kabuğu rendesi
11)1 kahve fincanı kadar kuru üzüm
12)1 kahve fincanı damla çikolata
13)1 kahve fincanı yeşil fıstık
14)1 kahve fincanı dövülmüş fındık

YAPILIŞI:
Hamur için:
1)1 yumurta ve ikinci yumurtanın sarısı(İkinci yumurtanın akı kurabiyelerin üzerine) büyükçe bi kaba alın.
2)Tereyağ, sıvıyağ, yoğurt ve toz şekeri de ekleyerek bir kaşık yardımıyla karıştırın.
3)Daha sonra un, kabartma tozu, karbonat ve portakal kabuğu rendesiyle karıştırın ve ele yapışmayacak bir hamur elde edin.
4)Ben hamuru üç parçaya ayırdım. Birinci parçaya yeşil fıstık ilave ettim. kurabiye şekli vererek, önce yumurta akına sonra damla çikolataya batırdım ve tepsiye dizdim.
5)Ayırdığım ikinci parçaya yıkadığım kuru üzümleri ilâve ettim. Kurabiye şekli vererek önce yumurta akına sonra dövülmüş fındıklara bulayarak tepsiye dizdim.
6)Üçüncü parça hamuru sade olarak kurabiye şekli verdim ve önce yumurta akına sonra toz şekere batırarak tepsiye dizdim.
7)200 derece önceden 5 dakika ısıttığımız fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar pişirin.


AFİYET OLSUN...